Assistentiehonden

geralt / Pixabay

“Is een assistentiehond ook een hulphond?” Het antwoord hierop is dat het juist andersom is. Een hulphond is één van de assistentiehonden. Een assistentiehond is de verzamelnaam voor iedere hond die voor 1 persoon met een handicap, beperking of chronische ziekte “werkt”.

Sinds 1 januari 2017 is de Wet Gelijke Behandeling op grond van Handicap of Chronische Ziekte van kracht. Daarin staat dat assistentiehonden toegelaten dienen te worden. Maar welke honden zijn nu assistentiehonden? Er is niet een bepaald ras geselecteerd. Assistentiehonden zijn er in verschillende kleuren, grootte en rassen. Wel zijn er “categorieën”.

  • Blindengeleidehond voor mensen met een visuele beperking
  • Signaalhonden voor mensen met een auditieve beperking
  • ADL-honden voor mensen met een motorische beperking
  • Meldhonden voor mensen met epilepsie of diabetes
  • Psychiatrische assistentiehonden voor mensen met bijvoorbeeld PTSS of autism

Iedere assistentiehond is getraind om de persoon te begeleiden om zijn/haar vrijheid terug te (kunnen) krijgen zodat deze weer volwaardig mee kan doen in de samenleving. Zoals je leest zijn lang niet alle handicaps, beperkingen of chronische ziektes zichtbaar. Oordeel dus niet wanneer iemand zegt dat hij/zij een assistentiehond heeft en er aan de buitenkant “niks van te zien” is waarom deze nodig is!

(Schaamteloos gestolen van een Facebook-post van Sidney Tetelepta)

Print Friendly, PDF & Email