Geen vuurwerkverbod

Vuurwerk markusmarcinek / Pixabay

En weer lijkt de vurwerklobby gewonnen te hebben, en worden de wens van vele niet gehonoreerd.

Er komt geen landelijk vuurwerkverbod. Veel burgemeesters en ook de politie hadden dat liever wel gezien, en ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid pleitte voor een totaalverbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar dat gaat het kabinet te ver.

Politie, chirurgen, burgemeester en veel huisdierbezitters (en ook mensen die afhankelijk zijn van een assistentiehond) hadden gehoopt dat er in ieder geval een verbod zou komen op het knalvuurwerk. Volgens vice-premier de Jonge zou een grote groep mensen die wel goed met vuurwerk omgaan dan lijden onder de kwaden als er geen vuurwerk afgestoken mag worden.
Hierbij gaat meneer de Jonge dan voorbij aan het feit dat er ieder jaar een hoop ellende is van vuurwerk, zowel materieel als lichamelijke schade, onrust en fysieke pijnen bij veel mensen. Mogen zij dan wél lijden aan de ellende die vuurwerk heet?

Zie bijvoorbeeld wat Mayim Kolder hier overschrijft.

Maar niet alleen mensen hebben hier veel last van, ook hulpassistentiehonden kunnen zodanig gestressed raken dat zij dagen lang hun werk niet meer kunnen doen, en in enkele gevallen zelfs afgekeurd worden. In beide gevallen zal de baas van de hond flink in de problemen raken.

Print Friendly, PDF & Email